Fusy z kawy jako nawóz sprawdzają się świetnie. Wpływają one na odczyn pH gleby oraz wzbogacają podłoże o takie składniki jak azot, magnez, potas, miedź. Warto stosować je do roślin rosnących w pojemnikach, ale nie tylko.
Zarówno pasjonaci ogrodnictwa, jak i miłośnicy doniczkowych roślin szukają coraz to nowszych sposobów na wspieranie swoich upraw. Coraz częściej zwracają się oni w stronę naturalnych metod nawożenia. Doskonale sprawdzają się też fusy z kawy jako nawóz.
Czy fusy z kawy jako nawóz to pomysł, który warto wykorzystać?
Prawdopodobnie słyszałeś o tym, że można wykorzystać fusy z kawy jako nawóz. Wiele roślin uprawianych w pojemnikach wymaga nawożenia. Pozostałościami po parzeniu kawy możesz dostarczyć im azot, magnez oraz potas. Dodatkowo wpływają one na to, jakie gleba ma pH. Nie są one w stanie całkowicie i trwale zmienić odczynu gleby, mogą jednak pomóc w jej okresowym zakwaszeniu. Możesz dzięki nim wzbogacić kompost lub podłoże, a nawet przygotować preparat do podlewania roślin.
Fusy z kawy jako nawóz do pielęgnacji roślin
Pasjonaci ogrodnictwa potrafią tworzyć domowe nawozy do pielęgnacji roślin. Jednym z popularniejszych jest środek do podlewania roślin doniczkowych oraz ogrodowych stworzony na bazie fusów. Przygotowanie domowego nawozu jest bardzo proste. Zalewamy 1 ich szklankę 10 litrami wody. Fusy napęcznieją i opadną na dno. Preparat przed zastosowaniem mieszamy i wykorzystujemy 1–2 razy w tygodniu. Fasy z kawy jako nawóz możesz przygotować też w mniejszej ilości wody, z 1–2 łyżeczki fusów oraz 1 szklanki wody.
Reszta niedopitej kawy do podlewania roślin doniczkowych
Niedopita kawy może ci jeszcze posłużyć, ponieważ może być użyta jako prosty kompost. Zimna resztka kawy, która została w kubku, nie jest zbyt smaczna. Jest natomiast bogata w składniki odżywcze takie jak potas i magnes. Rośliny chętnie z tego skorzystają. Wystarczy, że rozcieńczysz pozostały napój w stosunku 1:5 z wodą. Możesz zastosować fasy z kawy jako nawóz do paproci czy fiołków. Roztwór stosuj jeden raz na około dwa tygodnie. Odstrasza on dodatkowo mszyce i mrówki.
Ściółka wzbogacona o fusy z kawy zyskuje lekko kwaśny odczyn
Korzystasz z ekspresu? Generuje on dużo kawowych resztek, które warto przechowywać. Po wysuszeniu nadają się one do wzbogacania ściółki. Rozsypujemy je po grządce, tworząc równą warstwę, którą przysypujemy warstwą ziemi lub innego nawozu. Na koniec można użyć jeszcze kory. Te fusy, które znajdą się w dolnej części ściółki, będą skutecznie odżywiać glebę, wzbogacając ją o cenny dla roślin azot, miedź, magnez oraz fosfor.
Świeża kawa do nawożenia ogrodów
Nie musisz wykorzystywać wyłącznie zużytej kawy. Równie dobrze sprawdzą się świeżo mielone ziarna, mają one odczyn kwasowy oraz poprawiają pojemność wodną podłoża. Dzięki temu rośliny kwasolubne będą rosły znacznie szybciej. Na podłoże z fusami pozytywnie reagują hortensje, ale również pomidory. Jest to bardzo dobry, naturalny nawóz, który wpływa na pH ściółki.
Dodaj fusy z kawy jako nawóz do podłoża
Dlaczego warto dodawać fusy po kawie do podłoża? Ponieważ kawa zawiera wiele cennych składników odżywczych, a dodatkowo poprawia jego strukturę. Pozostałości po kawie są często wykorzystywane jako składnik ziemi do roślin w pojemnikach. Samodzielne przygotowanie podłoża jest bardzo łatwe. Wystarczy, że zmieszasz ziemię z fusami. Poprawią one pojemność wodną podłoża oraz dodatkowo napowietrzą ziemię.
Rośliny doniczkowe nawożone fusami z ekspresu
Uprawiasz rośliny w pojemnikach? Podczas przesadzania lub sadzenia nowej rośliny możesz nasypać resztki po kawie na dno doniczki. Należy je dokładnie wcześniej wysuszyć, ponieważ wilgotne mogłyby zacząć pleśnieć. Możesz również wymieszać je z ziemią do kwiatów podczas sadzenia rośliny lub przesadzania. Podłoże z kawą jest luźniejsze, ma również znacznie lepsze właściwości. Ziemia z tym dodatkowym składnikiem lepiej utrzymuje wodę oraz jest bardziej napowietrzona. Wysypujemy go, tworząc około 2 cm warstwę, a następnie przysypujemy je 10 cm innego podłoża.
Kompost wzbogacony o fusy z kawy
Te odpadki kuchenne mogą stać się bardzo ważnym elementem kompostu, ponieważ uwalniają do jego pryzmy ważne składniki odżywcze. Wszystko przez potas, miedź oraz magnez, które znajdują się w fusach. Kompost wzbogacony o resztki z porannej kawy zawiera znaczne ilości azotu. Związek ten poprawia tempo wzrostu roślin. Ciekawe jest to, że zapach resztek po kawie przyciąga dżdżownice, które spulchniają glebę. Wielu ogrodników łapie lub kupuje dżdżownice, aby pracowały nad glebą. Dzięki kawie możesz po prostu zaprosić je do swojego ogrodu.
Kiedy nie stosować fusów z kawy?
Według różnych badań stwierdzono, że dodawanie fusów z kawy jako nawozu może hamować rozwój nasion. Odpowiedzialna ma być za to kofeina, która ma allelopatyczne właściwości. Dlatego należy stosować z umiarem i obserwować jak wpływają na nasze rośliny. Pamiętajmy o tym, że pomagają one zwiększyć kwasowość gleby, nie wykorzystujmy ich więc w przypadku podłoża dla roślin zasadolubnych.
Do jakich roślin nie stosować fusów kawy? Kiedy mogą one zacząć pleśnieć?
Stosując resztki po kawie jako nawóz, musimy kontrolować nasze rośliny. Pijąc wciąż napar z takich samych ziaren, nie ma się czego obawiać, będzie ona miała podobny wpływ na rośliny. Jeżeli jednak często zmieniamy kawę, to musimy pamiętać o tym, że mają one różne pH. Dodając pozostałości po niej do kompostownika, zwróć uwagę na to, aby nie zdominowały one składu kompostu. Dobrze jest zachować proporcję maksymalnie 30% kawy w stosunku do innych składników. W przeciwnym razie może ona na wierzchu gleby pleśnieć.
Dlaczego przysypywać fusy z kawy podłożem?
Resztki po kawie zawsze warto przysypać warstwą podłoża. Nawet podczas dodawania fusów na wierzchnią warstwę doniczki powinno się wymieszać je z glebą. Należy robić to delikatnie, tak aby nie naruszyć korzeni. Wszystkie składniki odżywcze, które znajdują się w pozostałościach po kawie, znacznie szybciej przejdą do gleby, gdy będą one w głębszych warstwach podłoża.
Natura sama podsuwa nam pod nos rozwiązania, z których warto korzystać. Większość z nas codziennie pije kawę, zamiast wyrzucać fusy, które pozostały z procesu zaparzania, możemy je wykorzystać. Skorzystają na tym nasze rośliny, które odwdzięczą się pięknym wyglądem lub dużymi plonami.
Powiązane artykuły:
- Nawóz z kawy – jak wykorzystać fusy z kawy jako nawóz do roślin?
- Kawa jako nawóz – rewitalizacja gleby na nowo
- Nawóz z kawy i banana to znana odżywka do roślin – fusy z kawy i skórki bananów jako naturalne sposoby na nawożenie
- Domowy nawóz do poziomek – prosty sposób na nawożenie roślin
- Domowy nawóz do ziół – dowiedz się, jak go zrobić z dostępnych produktów!