Mrówki są niezwykle ważną częścią ekosystemu, dlatego też nie należy ich bezwzględnie usuwać. Są jednak takie miejsca, w których budzą grozę. Mrówki w szklarni mogą bowiem przyczynić się do zniszczenia uprawy.
Na świecie istnieje wiele odmian mrówek, które przede wszystkim zajmują się oczyszczaniem ziemi. Do rozwoju potrzebny jest im cukier, który pobierają z młodych pędów roślin, dlatego też zakładają własne farmy mszyc, żywiąc się ich odchodami. Z jednej strony mrówki w szklarni mogą być sprzymierzeńcami, z drugiej – stanowią ogromne zagrożenie dla całej uprawy.
Mrówki w szklarni – zalety
Mrówki w szklarni mogą budzić grozę, ale tak naprawdę wszystko zależy od tego, ile ich jest. Tworząc gniazda mrówki przyczyniają się do bezpośredniego spulchnienia gleby, wpływają na przepływ wody, wreszcie – ich obecność odstrasza większość szkodników.
Obecność mrówek w szklarni ma zatem bardzo duże plusy, które mogą przyczynić się do zwiększenia plonów.
Mrówki w szklarni – wady
Mrówki w szklarni traktuje się jak szkodniki, a są ku temu powody. Przede wszystkim najczęściej w szklarniach osiedlają się czarne mrówki, które żywią się młodymi i słodkimi korzeniami roślin, co znacznie utrudnia wzrost, a często prowadzi do obumarcia rośliny.
Mrówki w szklarni zajmują się także hodowlą mszyc – zjadają one odchody mszyc, które z kolei wysysają słodkie soki z roślin prowadząc do ich obumarcia.
Mrówki w szklarni – jak sobie z nimi poradzić?
Ze względu na pożyteczny aspekt posiadania mrówek w szklarni, najlepszym rozwiązaniem jest zatem sprawdzanie, w jakiej ilości występują oraz jaka jest kondycja samych sadzonek. Jeśli mrówki w szklarni opanują większą część terenu należy rozpocząć ich usuwanie, najlepiej w sposób ekologiczny.
W pierwszej kolejności warto usunąć ze szklarni leżące na ziemi deski, czy kawałki drewna, bo właśnie w tych miejscach najczęściej znajduje się gniazdo.
Ekologiczne sposoby na mrówki w szklarni
Aby mrówki w szklarni nie opanowały całej rabaty, warto zlokalizować gniazdo – po usunięciu głównej macierzy, większa część populacji po prostu wymrze, nie mając możliwości wyżywienia i powrotu.
Na mrówki w szklarni znakomicie działa również roztwór z sody oraz oleju lnianego, którym można posypać glebę wokół sadzonek, jak i same sadzonki. Podobną mieszanką można również zalać rabaty tuż przed przygotowaniem nasadzeń, co nie wpłynie negatywnie na plony, a pomoże w pozbyciu się szkodników.
Mrówki nie przepadają także za zapachem cynamonu, a zatem można wykorzystać go do bieżącego obsypywania mrówek.
Mrówki w szklarni – jak pozbyć się ich szybko?
Najskuteczniejsze sposoby na pozbycie się mrówek są chemiczne. Oczywiście, działają szybko, ale stanowią także zagrożenie dla zdrowia innych owadów, jak i dla człowieka. Wiele z nich nie może mieć kontaktu z wodą, przedostaje się także do wód gruntowych.
Mrówki w szklarni nie zawsze są sprzymierzeńcami, jednakże przy szukaniu sposobu na pozbycie się ich z terenu, warto dobrze dobierać środki, aby jak najmniej wpłynąć na otaczającą faunę i florę.
Powiązane artykuły:
- Truskawki w szklarni – czy uprawa owoców w tunelu gwarantuje większy i smaczniejszy plon?
- Lampy do szklarni – pomoc w całorocznej uprawie
- Ogrzewanie szklarni – sposób na efektywne ogrzanie roślin przez cały rok
- Szklarnia na zioła – prosty sposób na aromatyczną kuchnię!
- Ekologiczne odkażanie szklarni – hit czy kit? I dlaczego właściwie należy to robić?