Majeranek to roślina przyprawowa. Mogłoby się wydawać, że lebiodka pospolita (łac. Origanum vulgare), zwana dzikim majerankiem, to praktycznie to samo, co majeranek ogrodowy (łac. Origanum majorana, zwany też Majorana hortensis). Faktycznie, rośliny te mają elementy wspólne, które łączą wszystkie gatunki w rodzinie jasnotowatych. Jeśli chcesz mieć w przydomowym ogrodzie albo na parapecie majeranek, uprawa tej rośliny powinna być prowadzona zgodnie z pewnymi zasadami. Sprawdź, jakimi!
Majeranek – uprawa w warunkach domowych. Co warto wiedzieć na początek?
Rośliny klasyfikowane do rodzaju lebiodek mają kilka podstawowych cech:
- należą do bylin;
- mają gęsto rosnące łodygi i pędy;
- wyrastają na 15-80 cm wysokości;
- rosną na terenie Europy;
- są bogate w olejki eteryczne;
- ich sezonowe liście mają intensywny aromat.
Dziki majeranek jest rośliną wieloletnią, która dziko porasta również obszar Polski. Lubi ciepło, wysoki poziom nasłonecznienia stanowiska oraz próchniczą glebę. Zatem, jeśli dobrze rozplanujesz siew i zapewnisz mu odpowiednie warunki wzrostu, świeże liście majeranku możesz zrywać praktycznie przez cały rok! Inaczej jest, jeśli chodzi o ogrodowy majeranek. Uprawa w jego przypadku jest bardziej skomplikowana. Dlaczego? Lebiodka majeranek w polskich warunkach jest rośliną jednoroczną, bo cechuje się bardzo słabą odpornością na mróz.
Dlaczego warto uprawiać majeranek w domu? Poznaj właściwości aromatycznego ziela!
Jako przyprawa sprawdza się od wieków. Suszony lub posiekany majeranek trafia do:
- zup (np. żurku, grochówki czy zupy fasolowej);
- marynaty do mięs, pieczeni;
- sosów;
- sałatek;
- dań rybnych;
- potraw z grilla;
- naparów.
Herbata z majerankiem korzystnie wpływa na trawienie. Roślina zawiera m.in.:
- potas;
- cynk;
- żelazo;
- wapń;
- magnez;
- witaminy A, C oraz K.
Szczegółowe informacje o herbacie w serwisie: kawaczyherbata
Obecność tego ziela w diecie może poprawić odporność, złagodzić objawy przeziębienia, a nawet spowolnić procesy starzenia! Własna uprawa majeranku przyniesie ci zatem sporo konkretnych korzyści. Dalej dowiesz się, w jaki sposób pozyskać możliwie największe zbiory.
Uprawa majeranku w ogrodzie – od czego zacząć i kiedy przeprowadzić wysiew?
Na ogół majeranek preferuje miejsca ciepłe i dobrze nasłonecznione. Jeśli twoja uprawa majeranku znajduje się na zewnątrz, zacznij wysiewać nie wcześniej niż w drugiej połowie kwietnia. Optymalna temperatura dla siewek wynosi ok. 20°C. W takich warunkach nasiona zakiełkują po upływie ok. 10-20 dni. Majeranek w doniczce możesz wysiewać już w marcu.
Która gleba będzie najlepsza pod majeranek ogrodowy?
Ziele wzrasta najlepiej w żyznej, przepuszczalnej ziemi. Warto zastosować gliniasto-piaszczystą glebę z wysoką zawartością wapienia. Im więcej minerałów, tym bardziej intensywny zapach i aromat liści. Poziom wilgotności zachowuj raczej na niewielkim, umiarkowanym poziomie – majeranek ogrodowy lepiej zniesie okres suszy niż przelanie. W miarę wzrastania byliny dokładnie kontroluj jej gęstość. Jeśli nie dokonasz rozsady, smak i aromat liści ulegną odczuwalnemu pogorszeniu. Sadzonki najlepiej sadź w odległościach ok. 40-50 cm.
Jak przygotować nasiona majeranku do wysiewu w doniczce?
Warto wymieszać je z mąką lub piaskiem, dzięki czemu będą lepiej widoczne i chronione przed nadmiarem wilgoci. Małe, brązowe nasiona rozrzuć za pomocą inspektu ogrodniczego lub skrzynki z sitem, jeżeli grządka ma większą powierzchnię. Następnie dokładnie przykryj nasiona niewielką warstwą ziemi.
Majeranek – uprawa dla amatorów. Jak pielęgnować roślinę i kiedy ją podlewać?
Dla tej rośliny przyprawowej poszukaj miejsca osłoniętego od wiatru. Kwitnienie zwykle przypada na okres od czerwca do sierpnia. Nie ma żadnych przeciwwskazań, by w tej samej doniczce lub na tej samej grządce znalazły się inne zioła i rośliny. Dobrymi towarzyszami dla majeranku są np.:
- pietruszka;
- bazylia;
- oregano;
- rzodkiewka;
- inne zioła oraz warzywa letnie.
W pierwszym okresie po nasadzeniu często usuwaj chwasty. Młode rośliny rosną w umiarkowanym tempie, więc nie przysporzy ci to większych trudności.
Zbiory własnej przyprawy. Kiedy majeranek ogrodowy nadaje się do ścięcia?
Kanciaste, rozgałęzione łodygi wyrastają kilkadziesiąt centymetrów nad ziemią, a ich dolne części zaczynają powoli drewnieć. Listki pokrywa wyraźny i wyczuwalny meszek. Z kolei na szczytach pędów pojawia się kwiatostan w formie białych, gęsto rosnących, drobnych kwiatków. To oznaki, że części nadziemne majeranku z twojej uprawy nadają się już do ścięcia. Najlepiej robić to 2-3 razy po zakończeniu kwitnienia.
Liście majeranku możesz zbierać praktycznie bez ograniczeń, kiedy tylko się pojawią. Młode, świeże zioła są wyjątkowo aromatyczne, z czego warto skorzystać w domowych przetworach. Jeśli nie uszkodzisz łodyg, zbiory przeprowadzisz przynajmniej kilka razy.
Poprawna uprawa to nie wszystko. Dowiedz się, jak odpowiednio suszyć majeranek z doniczki
Chcąc zachować jak najwięcej właściwości przyprawy na długi czas, musisz ją we właściwy sposób przygotować. Świeży majeranek nadaje się zarówno do zamrożenia, jak i do suszenia. Ten drugi proces warto przeprowadzić według ściśle określonego schematu:
- susz pędy i liście majeranku jak najszybciej po zebraniu;
- do suszenia wybierz zacienione, możliwie przewiewne miejsce, np. strych, piekarnik albo specjalną suszarkę do ziół;
- ustabilizuj temperaturę na poziomie 35°C;
- rozłóż ziele na papierze i przez pierwsze 2 dni systematycznie je przekładaj;
- wysuszony majeranek pokrusz i szczelnie zamknij;
- suszone ziele trzymaj z dala od słońca; również sztuczne światło źle wpływa na jego właściwości.
Jak długo wysuszony majeranek nadaje się do użycia? Przy zachowaniu odpowiednich warunków przechowywania mniej więcej przez rok.
Domowa uprawa majeranku jest prostsza, niż myślisz!
Jak widać na powyższym przykładzie, majeranek ogrodowy, pochodzący z basenu Morza Śródziemnego, nie jest tak trudny w uprawie. Roślina ta w polskich warunkach klimatycznych jest raczej jednoroczna i źle znosi przymrozek. Możesz jednak uprawiać ją w donicach. Majeranek jest rośliną o bogatym zastosowaniu w kuchni. Nadaje się również do przyrządzania leczniczych naparów. Jak tylko rozpoczniesz uprawę majeranku w ogrodzie lub w doniczce na parapecie, szybko skorzystasz z kolejnych dobrodziejstw tego ziela!
Powiązane artykuły:
- Uprawa ziół w domu i w ogrodzie – jak uprawiać rośliny zielarskie, przyprawowe i lecznicze w doniczkach?
- Bakłażan uprawa w szklarni – wskazówki i porady
- Lekarski rozmaryn. Uprawa, właściwości i zastosowanie rośliny
- Lubczyk – uprawa i właściwości lecznicze
- Uprawa mięty pieprzowej w doniczce i na dworze. Nawożenie rośliny i właściwości lecznicze