Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Hodowla

    Galloway – rasa bydła mięsnego. Co warto o niej wiedzieć?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski25 lutego, 2024Brak komentarzy3 Mins Read
    galloway

    Hodowla bydła na mięso nadal jest bardzo popularna. Coraz większą wagę przykłada się jednak do jakości ostatecznego produktu oraz warunków, w których przebywają wcześniej zwierzęta. Zwłaszcza że te drugie wpływa na pierwsze. Co warto wiedzieć o bydle galloway? Tego dowiesz się z naszego artykułu.

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Bydło galloway – charakterystyka
    1.1 Historia rasy galloway
    2 Rasa bydła mięsnego galloway – hodowla
    3 Galloway – jakie daje mięso?

    Bydło galloway – charakterystyka

    Galloway to średniej wielkości bydło. Krowy osiągają średnio 125 cm w kłębie i ważą zwykle do 600 kg. Buhaje rosną nawet do 135 cm i ważą do 800 kg. Rasa galloway wyróżnia się dużą płodnością i gotowością do cielenia jałówek we wczesnym wieku. Cielęta rodzą się bez większych problemów i mają spore przyrosty masy ciała.

    Jest to rasa bezroga. Na całym ciele bydło to ma dość długą sierść, która sprawia, że rasa dobrze radzi sobie również w niekorzystnych warunkach atmosferycznych. Umaszczenie zazwyczaj jest czarne, jednak może być też brązowe w różnych odcieniach, w tym czerwonobrązowym. Może występować z dodatkami bieli, zwłaszcza białym pasem wokół  tułowia. Taką odmianę nazywa się belted galloway, czyli w tłumaczeniu galloway siodłaty albo galloway paskowany. Niekiedy występują zwierzęta o białym umaszczeniu, ale zawsze z ciemną pigmentacją śluzawicy.

    Historia rasy galloway

    Rasa bydła galloway pochodzi z regionu Galloway w południowo-zachodniej Szkocji. Pierwsze wzmianki o tej rasie pochodzą jeszcze z XVII wieku. Z czasem z rejonu Galloway bydło rozpowszechniło się na inne kraje, w tym m.in. w 1877 przybyło do Stanów Zjednoczonych, a nieco wcześniej do Kanady. Obecnie spotyka się ją w Europie Środkowej i Północnej, a największa populacja żyje w Kazachstanie.

    Rasa bydła mięsnego galloway – hodowla

    Z uwagi na miejsce pochodzenia bydło Galloway odznacza się łatwością adaptacji do trudnych warunków środowiskowych. Surowy klimat Szkocji pozwolił rasie rozwinąć podwójną sierść, dlatego świetnie nadaje się do hodowli na otwartej przestrzeni nawet przez cały rok. To bezrogie bydło właśnie z tego powodu jest najbardziej popularne w niesprzyjających warunkach.

    Zobacz też:
    Konie arabskie – opis znanych ras koni czystej krwi arabskiej. Poznaj tajniki hodowli!

    Z uwagi na dużą płodność i fakt, że porody są łatwe, jest to rasa, którą zwykle opłaca się utrzymywać hodowcom. Ma średnią wartość opasową. Na dobę przybiera ok. 1 kg masy ciała. Z raportów przedstawionych w 2022 roku wynika, że rasa galloway jest hodowana w 23 krajach, a w 17 krajach regularnie kontroluje się jej populację. Rzadko występuje w Stanach Zjednoczonych, gdzie kiedyś była popularna.

    Galloway – jakie daje mięso?

    Mięso rasy galloway ma wysokie walory smakowe, czym przewyższa wieprzowinę. Jednocześnie dorównuje mięsu drobiowemu pod względem wartości odżywczych. Mięso jest określane jako delikatne, lekko marmurkowe i kruche oraz soczyste. Ma niską zawartość tłuszczu przy wysokim poziomie nienasyconych kwasów tłuszczowych.

    Bydło rasy galloway przez cały rok może przebywać na użytkach zielonych, co znacznie zmniejsza koszty jego hodowli. Skromne nawyki żywieniowe w połączeniu ze średnią wydajnością rzeźną sprawiają, że rasa ta jest powszechnie hodowana m.in. w Niemczech czy Danii. Umięśnione bydło daje soczyste i delikatne mięso, cenione przez wielu znawców.

    Powiązane artykuły:

    • Hodowla bydła mięsnego i mlecznego w Polsce – podstawowe informacje
    • Hodowla bydła mięsnego – co to za rasa – hereford?
    • Hodowla krów mięsnych – jak zacząć opłacalną hodowlę bydła mięsnego
    • Leghorn: charakterystyka popularnej rasy kur niosek
    • Karmazyn – rasa kur z Rhode Island o ciemnobrązowym upierzeniu. Charakterystyka

    Archiwum: luty 2024
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Nowoczesna i ekologiczna hodowla świń w polsce

    Opłacalna hodowla gęsi domowych – jak zacząć i na czym polega

    Hodowla danieli – alternatywa dla hodowli zwierząt gospodarskich

    Hodowla gęsi – wszystko, co musisz wiedzieć. Czy przyzagrodowy chów gęsi się opłaca?

    Żółtonóżka kuropatwiana (Ż-33). Charakterystyka

    Domowa hodowla grzybów – łatwy sposób na smaczne grzyby w domu

    Kura jedwabista — charakterystyka rasy ozdobnej

    Hodowla dżdżownic kalifornijskich jako dodatkowe źródło dochodu

    Jak często podlewać rzeżuchę – poradnik hodowcy

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.