Hodowla bydła na mięso nadal jest bardzo popularna. Coraz większą wagę przykłada się jednak do jakości ostatecznego produktu oraz warunków, w których przebywają wcześniej zwierzęta. Zwłaszcza że te drugie wpływa na pierwsze. Co warto wiedzieć o bydle galloway? Tego dowiesz się z naszego artykułu.
Bydło galloway – charakterystyka
Galloway to średniej wielkości bydło. Krowy osiągają średnio 125 cm w kłębie i ważą zwykle do 600 kg. Buhaje rosną nawet do 135 cm i ważą do 800 kg. Rasa galloway wyróżnia się dużą płodnością i gotowością do cielenia jałówek we wczesnym wieku. Cielęta rodzą się bez większych problemów i mają spore przyrosty masy ciała.
Jest to rasa bezroga. Na całym ciele bydło to ma dość długą sierść, która sprawia, że rasa dobrze radzi sobie również w niekorzystnych warunkach atmosferycznych. Umaszczenie zazwyczaj jest czarne, jednak może być też brązowe w różnych odcieniach, w tym czerwonobrązowym. Może występować z dodatkami bieli, zwłaszcza białym pasem wokół tułowia. Taką odmianę nazywa się belted galloway, czyli w tłumaczeniu galloway siodłaty albo galloway paskowany. Niekiedy występują zwierzęta o białym umaszczeniu, ale zawsze z ciemną pigmentacją śluzawicy.
Historia rasy galloway
Rasa bydła galloway pochodzi z regionu Galloway w południowo-zachodniej Szkocji. Pierwsze wzmianki o tej rasie pochodzą jeszcze z XVII wieku. Z czasem z rejonu Galloway bydło rozpowszechniło się na inne kraje, w tym m.in. w 1877 przybyło do Stanów Zjednoczonych, a nieco wcześniej do Kanady. Obecnie spotyka się ją w Europie Środkowej i Północnej, a największa populacja żyje w Kazachstanie.
Rasa bydła mięsnego galloway – hodowla
Z uwagi na miejsce pochodzenia bydło Galloway odznacza się łatwością adaptacji do trudnych warunków środowiskowych. Surowy klimat Szkocji pozwolił rasie rozwinąć podwójną sierść, dlatego świetnie nadaje się do hodowli na otwartej przestrzeni nawet przez cały rok. To bezrogie bydło właśnie z tego powodu jest najbardziej popularne w niesprzyjających warunkach.
Z uwagi na dużą płodność i fakt, że porody są łatwe, jest to rasa, którą zwykle opłaca się utrzymywać hodowcom. Ma średnią wartość opasową. Na dobę przybiera ok. 1 kg masy ciała. Z raportów przedstawionych w 2022 roku wynika, że rasa galloway jest hodowana w 23 krajach, a w 17 krajach regularnie kontroluje się jej populację. Rzadko występuje w Stanach Zjednoczonych, gdzie kiedyś była popularna.
Galloway – jakie daje mięso?
Mięso rasy galloway ma wysokie walory smakowe, czym przewyższa wieprzowinę. Jednocześnie dorównuje mięsu drobiowemu pod względem wartości odżywczych. Mięso jest określane jako delikatne, lekko marmurkowe i kruche oraz soczyste. Ma niską zawartość tłuszczu przy wysokim poziomie nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Bydło rasy galloway przez cały rok może przebywać na użytkach zielonych, co znacznie zmniejsza koszty jego hodowli. Skromne nawyki żywieniowe w połączeniu ze średnią wydajnością rzeźną sprawiają, że rasa ta jest powszechnie hodowana m.in. w Niemczech czy Danii. Umięśnione bydło daje soczyste i delikatne mięso, cenione przez wielu znawców.
Powiązane artykuły:
- Hodowla bydła mięsnego i mlecznego w Polsce – podstawowe informacje
- Hodowla bydła mięsnego – co to za rasa – hereford?
- Hodowla krów mięsnych – jak zacząć opłacalną hodowlę bydła mięsnego
- Leghorn: charakterystyka popularnej rasy kur niosek
- Karmazyn – rasa kur z Rhode Island o ciemnobrązowym upierzeniu. Charakterystyka