Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Owoce

    Czereśnia. Co musisz wiedzieć o jej sadzeniu i uprawie, by rosła zdrowo i rodziła pyszne owoce w sezonie?

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski5 maja, 2024Brak komentarzy4 Mins Read
    czereśnia

    Czereśnia ma opinię dosyć kapryśnej w uprawie. Czy są jakieś sposoby, by ją obłaskawić i cieszyć się każdego roku dobrym zbiorem owoców? Dowiesz się tego z naszego artykułu!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Czereśnia – podstawowe informacje
    2 Czereśnia – wartości odżywcze
    3 Czereśnia w kuchni
    4 Uprawa: czego potrzebuje czereśnia?
    5 Czereśnia – sadzenie
    6 Czereśnia – jak dbać o drzewo?
    7 Jak chronić czereśnię przed szkodnikami?

    Jej prawdziwa nazwa to wiśnia ptasia, nazywana jest również wiśnią dziką. Do Europy trafiła z terenów dzisiejszej Turcji już w starożytności. Ma niezwykle smaczne owoce o szerokim zastosowaniu w kuchni. Jak zadbać o drzewo, by rosło zdrowo i rodziło dużo owoców? Czytaj dalej!

    Czereśnia – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY żyzna, umiarkowanie przepuszczalna, przewiewna
    ODCZYN GLEBY obojętny (6,8–7,0 pH)
    WILGOTNOŚĆ duża
    STANOWISKO słoneczne i półcieniste, osłonięte od wiatru
    KWITNIENIE w marcu i kwietniu

    Czereśnia – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g owoców:

    KCAL 55 kcal 
    BIAŁKO 1 g
    WĘGLOWODANY 12 g
    CHOLESTEROL 0 mg
    WITAMINA C 7 g
    BŁONNIK 1,6 g
    POTAS 220 mg
    JOD 330 mg

    Czereśnie, dzięki polifenolom oraz antocyjanom wpływają pozytywnie na stan twojej skóry i system odpornościowy. Polecane są osobom mającym problemy jelitowe, gdyż regulują pracę układu pokarmowego. Są niezwykle bogate w jod, ważny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Pamiętaj jednak, że są dość ciężkostrawne, więc nie powinieneś jeść ich zbyt dużo.

    Czereśnia w kuchni

    Czereśnie są doskonałe do wszelkiego rodzaju przetworów. Z powodzeniem można ich używać do produkcji domowej roboty:

    • dżemów;
    • konfitur;
    • nalewek;
    • soków;
    • kompotów;
    • zup owocowych.

    Mogą być także suszone i stosowane jako dodatek do mięs. Są doskonałe do wszelkiego rodzaju deserów, od ciast i serników po lody. Idealnie nadadzą się do czekoladowego fondue. Zdaniem wielu osób najlepiej jednak smakują na surowo, zerwane prosto z drzewa.

    Zobacz też:
    Grejpfrut – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Uprawa: czego potrzebuje czereśnia?

    Pierwszym krokiem do sukcesu w uprawie czereśni jest wybór odpowiedniego stanowiska. Czereśnia lubi miejsca osłonięte od wiatru, słoneczne i zaciszne. Ma pewne wymagania co do gleby. Podłoże nie może być ciężkie i mokre, drzewo nie lubi także zastoisk mrozowych. Ziemia powinna być żyzna, ciepła i przepuszczalna; warto ją regularnie spulchniać wokół. Czereśnia ma bardzo duże zapotrzebowanie na potas i wapń oraz nawóz. Warto obserwować drzewo, jego liście i owoce, co pozwoli zauważyć pierwsze oznaki niedoborów pokarmowych.

    Czereśnia – sadzenie

    Jeżeli chcesz cieszyć się własnymi owocami, decydując się na uprawę tego drzewka poznaj zasady sadzenia:

      • ziemię pod czereśnię w poprzedzającym roku zasil obornikiem;
    • czereśnia jest rośliną obcopylną – posadź więcej drzewek odmian, które mogą zapylać się wzajemnie;
    • zachowaj kilkumetrowe odstępy między drzewkami, bo zbyt gęsto rosnące są bardziej podatne na choroby grzybowe;
    • drzewka z gołym korzeniem sadź od września do końca listopada, pojemnikowane przez cały okres wegetacyjny;
    • młode drzewka warto przywiąż do tyczek i nawoź mocznikiem, gdyż często pojawia się niedobór magnezu.

    Czereśnia – jak dbać o drzewo?

    Czereśnia wcześnie rozpoczyna wegetację, ale jednocześnie kiepsko znosi przymrozki, co bardzo często jest powodem słabszych plonów. Przed mrozem zabezpiecz ją agrowłókniną, wikliną czy słomą. Dobrym sposobem jest również usypanie niewielkiego kopczyka z ziemi ogrodniczej lub kompostu wokół pnia. Młode drzewka wymagają częstego podlewania; starsze są pod tym względem mniej wymagające. Przez pierwsze trzy lata warto dociążać pędy, by rosły poziomo, a także wiosną formować koronę poprzez ich przycinanie. U starszych drzew wykonuj głównie cięcia sanitarne, już po zbiorach.

    Jak chronić czereśnię przed szkodnikami?

    Czereśnie są niestety lubiane przez szkodniki, atakują je również groźne choroby, jak np. rak bakteryjny. W tym celu kilka razy w roku stosuje się opryski, mające za zadanie ochronę drzewa. Pierwsze wykonujemy już wiosną, przed terminem kwitnienia. Istnieją także odporniejsze odmiany czereśni, które mogą obyć się bez oprysków, np. burlat, rivan lub karesova.  Amatorami owoców są również szpaki. Aby chronić plony, stosuje się specjalne siatki zarzucane na koronę drzewa.

    Zobacz też:
    Porzeczka – co warto o niej wiedzieć?

    Czereśnia po raz pierwszy owocuje ok. 3–5 lat od posadzenia. Trzeba więc uzbroić się w cierpliwość. Do hodowli amatorskiej wybieraj niskopienne, odporne odmiany. Czereśnia wymaga troski, ale z pewnością odpłaci ci za wysiłek pysznymi owocami w sezonie.

    Powiązane artykuły:

    • Choroby czereśni i ich zwalczanie w uprawie. Jak diagnozować i zwalczać choroby i szkodniki czereśni?
    • Opryski na czereśnie – terminy, preparaty
    • Lobo – jesienna odmiana jabłoni. Uprawa i charakterystyka jabłek loba
    • Ochronne opryski – drzewka owocowe. Terminarz, substancje
    • Jaki nawóz pod drzewa owocowe na wiosnę wybrać? Jakie komposty naturalne są warte uwagi? O czym trzeba pamiętać podczas nawożenia?

    Archiwum: maj 2024
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Mandarynka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Limonka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Renkloda – co warto wiedzieć o tej odmianie śliwki?

    Kaki – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Ananas – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Porzeczka – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Banan – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Arbuz – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.