Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Warzywa

    Bakłażan – dlaczego jest tak bardzo ceniony?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski14 czerwca, 2024Brak komentarzy4 Mins Read
    bakłażan

    Bakłażan zawiera wiele witamin i minerałów. Zwalcza cholesterol, pobudza organizm i odchudza. Jakie jeszcze daje korzyści? Dlaczego warto włączyć go do codziennej diety? Wyjaśniamy! 

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Bakłażan – podstawowe informacje
    2 Bakłażan to popularne warzywo, które pochodzi z Indii. Należy do rodziny psiankowatych, do której należą także pomidory i ziemniaki. Bakłażan to wszechstronny składnik, który można wykorzystać w wielu różnych potrawach. Ma łagodny, lekko słodkawy smak i jędrną konsystencję. Jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witamin C i B6, potasu oraz manganu. Zawiera również fitoskładniki takie jak nasunina i kwas chlorogenowy, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
    3 Bakłażan – wartości odżywcze
    4 Bakłażan – cenny składnik w twojej kuchni
    5 Bakłażan – najpopularniejsze odmiany
    6 Skąd pochodzi bakłażan?
    7 Kiedy sadzić bakłażana?

    Bakłażan świetnie smakuje panierowany, smażony lub duszony z dodatkiem czosnku i cebuli. Bardzo dobrze sprawdza się również na grillu, serwowany jako przystawka albo dodatek do dania głównego. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o właściwościach i odmianach tego wspaniałego warzywa!

    Bakłażan – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  przepuszczalna, żyzna, próchnicza
    ODCZYN GLEBY:   obojętny
    WILGOTNOŚĆ:    gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO:  słoneczne
    KWITNIENIE:    VI, VII, VIII

    Bakłażan to popularne warzywo, które pochodzi z Indii. Należy do rodziny psiankowatych, do której należą także pomidory i ziemniaki. Bakłażan to wszechstronny składnik, który można wykorzystać w wielu różnych potrawach. Ma łagodny, lekko słodkawy smak i jędrną konsystencję. Jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witamin C i B6, potasu oraz manganu. Zawiera również fitoskładniki takie jak nasunina i kwas chlorogenowy, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. 

    Bakłażan – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 24
    BIAŁKO: 1,01
    WĘGLOWODANY: 5,7
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,002
    POTAS: 0,230

    Badania sugerują, że bakłażan może mieć korzystny wpływ na zdrowie, np. obniżać poziom cholesterolu, chronić przed zaburzeniami funkcji poznawczych i zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów. Bakłażan jest dostępny przez cały rok w większości supermarketów. Wybierając bakłażana, należy szukać takiego, który jest błyszczący i jędrny, bez brązowych plamek. Bakłażana można przechowywać w lodówce przez maksymalnie pięć dni. Można go piec, grillować, smażyć lub przecierać. 

    Zobacz też:
    Sałata – dlaczego jest tak bardzo ceniona?

    Bakłażan – cenny składnik w twojej kuchni

    Bakłażan to uniwersalne warzywo, które można wykorzystać w wielu potrawach. Wybierając bakłażana, należy szukać takiego, który jest jędrny i błyszczący, bez brązowych plam. Można go przyrządzać na wiele różnych sposobów, ale jednym z najpopularniejszych jest jego pieczenie. Aby upiec bakłażana, najpierw należy pokroić go w kostkę i wymieszać z oliwą z oliwek i solą morską. Następnie rozłóż kostki na blasze do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. 

    Pieczenie wydobywa naturalną słodycz bakłażana i sprawia, że jest on pysznym dodatkiem do dań z makaronu, sałatek, a nawet pizzy.

    Bakłażan – najpopularniejsze odmiany

    Bakłażan to wszechstronne warzywo, które można wykorzystać w wielu różnych potrawach. Istnieje wiele różnych odmian bakłażana, ale najpopularniejsze z nich to bakłażan biały i japoński. Najczęściej spotykanym w supermarketach typem bakłażana jest bakłażan kulisty. Ma duży, okrągły kształt i głęboko fioletową skórkę. Bakłażan japoński jest mniejszy i cieńszy niż bakłażan biały, a jego smak jest nieco słodszy. 

    Skąd pochodzi bakłażan?

    W odróżnieniu od ziemniaków czy pomidorów, należących do tej samej rodziny, bakłażany nie są słodkie. Występują w różnych kształtach i rozmiarach, od małych, okrągłych owoców po duże, wydłużone warzywa. Choć często kojarzy się go z kuchnią włoską, bakłażan pochodzi z Indii i Chin, a uprawia się go od wieków. Obecnie warzywa te są uprawiane w wielu regionach tropikalnych oraz w Egipcie i Arabii.

    Kiedy sadzić bakłażana?

    Bakłażan jest rośliną ciepłolubną, która rozwija się w temperaturach od 16 do 30 stopni Celsjusza. W większości regionów bakłażan może być sadzony, gdy tylko gleba ogrzeje się wiosną. Jednak w rejonach o długim okresie wegetacji najlepiej poczekać z sadzeniem do wczesnego lata, ponieważ bakłażan dojrzewa przez około 80 dni. Wybierając miejsce sadzenia, należy pamiętać, aby było ono w pełni nasłonecznione i miało dobrze zdrenowaną glebę. 

    Zobacz też:
    Szczaw – dlaczego warto go spożywać?

    Bakłażany są także stosunkowo wymagające, dlatego przed sadzeniem należy uzupełnić glebę dużą ilością kompostu lub obornika. Gdy sadzonki są już wystarczająco duże, aby można było się nimi zająć, należy je przerzedzić, tak aby były rozmieszczone w odległości około 45 cm od siebie. Przy odpowiedniej pielęgnacji bakłażany powinny być gotowe do zbioru późnym latem lub wczesną jesienią.

    Bakłażana można piec, grillować, prażyć lub smażyć, a także dodawać do dań z makaronu, sałatek i pizzy. Jest on powszechnie stosowany w daniach kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Jest wszechstronnym i pełnym wartości odżywczych składnikiem, który wzbogaca wiele pożywnych dań. Można go nawet używać jako substytutu mięsa.

    Powiązane artykuły:

    • Sałata – dlaczego jest tak bardzo ceniona?
    • Batat – za co jest ceniony?
    • Rzodkiewka – najważniejsze informacje o warzywie
    • Groch – zdrowe i niedoceniane warzywo
    • Fasolka szparagowa – za co jest tak bardzo lubiana?

    Archiwum: czerwiec 2024
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Fasola – za co jest ceniona?

    Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

    Brukselka – dlaczego warto ją jeść?

    Kalarepa – niedoceniane źródło witamin

    Bób – dlaczego warto go spożywać?

    Cebula zimowa. Polecane odmiany, wymagania i uprawa cebuli ozimej

    Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

    Roszponka – nieodzowny składnik zdrowej kuchni. Kiedy powinieneś ją wysiewać? Podkreśl smak sałatki orzechową nutą!

    Por – dlaczego warto go spożywać?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.