Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Owoce

    Aronia – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski24 lutego, 2024Brak komentarzy3 Mins Read
    aronia

    Aronia to owoc należący do rodziny różowatych. Występuje w Ameryce Północnej, Europie i Azji. Ma gorzki smak i jest wykorzystywana do produkcji placków, dżemów, galaretek i win. Co jeszcze warto o niej wiedzieć? Jakie ma wartości odżywcze?

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Aronia – podstawowe informacje
    2 Aronia – jakie ma wartości odżywcze? Czy warto ją spożywać?
    3 Czy spożywanie aronii może przynosić skutki uboczne?
    4 Jakie są możliwe zastosowania aronii?

    Korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania aronii jest naprawdę dużo. Aronia zawiera witaminy i minerały, które wspomagają układ odpornościowy. Pomagają one też chronić organizm przed chorobami nowotworowymi, udarem mózgu, nadciśnieniem, miażdżycą, wspomagają walkę z cukrzycą oraz poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci!

    Aronia – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  żyzna, próchnicza
    ODCZYN GLEBY:   dowolna, najlepiej kwaśna
    WILGOTNOŚĆ:    dowolna
    STANOWISKO:  słoneczne
    KWITNIENIE:    V

     

    Aronia jest małym, okrągłym owocem o ciemnofioletowej lub czarnej barwie, który pochodzi z Ameryki Północnej. Ma długą historię stosowania przez rdzennych Amerykanów. Jej owoce mają cierpki, kwaśny smak i są często wykorzystywane do produkcji placków i dżemów. Aronia jest również znana z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, które są powiązane z różnymi korzyściami zdrowotnymi. Jest także dobrym źródłem witamin A i C oraz błonnika pokarmowego.

     

    Dla aronii najlepsze jest podłoże żyzne, próchniczne i przepuszczalne, zasobne w składniki pokarmowe, jednak owoc ten radzi sobie również na słabszych glebach. Odczyn podłoża powinien być lekko kwaśny lub obojętny. Nie powinno się uprawiać krzewów aronii w miejscach bardzo wilgotnych, kamienistych i piaszczystych. W Polsce najpopularniejszymi odmianami aronii są: galicjanka, hugin, viking i nero.

    Aronia – jakie ma wartości odżywcze? Czy warto ją spożywać?

    Aronia jest bogata w przeciwutleniacze i witaminy A, C i E oraz antocyjany. Są one silnymi przeciwutleniaczami, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami. 

    Zobacz też:
    Mango – dlaczego jest tak bardzo cenione?

     

    Wartości odżywcze w 100 g:

    KCAL: 52
    BIAŁKO: 1,38
    WĘGLOWODANY: 12,67
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,004
    POTAS: 0,158

     

    Aronia poprawia zdrowie serca, wzmacnia odporność i zmniejsza stany zapalne. Wykazano, że obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Ponadto jest tradycyjnie stosowana w leczeniu przeziębień i grypy. Spożywanie aronii może też chronić przed niektórymi rodzajami raka i zwiększać funkcje poznawcze oraz poprawiać pamięć. 

    Czy spożywanie aronii może przynosić skutki uboczne?

    Aronia jest dostępna w postaci suplementów, herbat i ekstraktów. Zalecane dawkowanie zależy od postaci przyjmowanej aronii. Na przykład, w przypadku herbaty z aronii zaleca się zaparzanie 1–2 łyżeczek suszonej aronii w 220 ml gorącej wody przez 10 minut. W przypadku suplementów z aronii zalecana dawka wynosi 400–600 mg dziennie.

     

    Aronia jest na ogół bezpieczna i dobrze tolerowana przez organizm. U niektórych osób mogą jednak wystąpić łagodne skutki uboczne takie jak rozstrój żołądka i biegunka. Aronia powinna być przyjmowana ostrożnie przez osoby z cukrzycą lub zaburzeniami poziomu cukru we krwi, ponieważ może powodować jego spadek.

     

    Może również powodować reakcje alergiczne u niektórych osób. Ponadto może ona wchodzić w interakcje z niektórymi lekami takimi jak leki rozrzedzające krew i przeciwzakrzepowe. Dlatego przed spożyciem aronii lub jakichkolwiek produktów z niej wytworzonych należy skonsultować się z lekarzem.

    Jakie są możliwe zastosowania aronii?

    Aronię można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Owoce można spożywać na świeżo, robić z nich dżemy i galaretki, piec placki i inne desery, a z jej liści można przyrządzić herbatę.

     

    Aronia jest powszechnie używana do produkcji marmolad, suszu oraz nalewek. Powstające po procesach przetwórczych odpady są też wykorzystywane jako surowce wtórne lub jako składniki nowych produktów.

     

    Aronia jest wszechstronnym owocem, który można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jest bogata w witaminę C, przeciwutleniacze i polifenole. Zawiera także pektyny, czyli rozpuszczalny błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Jej owoce zawierają też dużo przeciwutleniaczy, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem. Ponadto wykazano, że aronia obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. W związku z tym aronia może być korzystna dla osób zagrożonych chorobami serca lub udarem mózgu!

    Zobacz też:
    Papaja – co warto o niej widzieć? Czy jest zdrowa?

    Powiązane artykuły:

    • Aronia – sadzenie, cięcie, dojrzewanie, uprawa i pielęgnacja
    • Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?
    • Grejpfrut – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Jagoda – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Orzech pistacjowy – co warto o nim wiedzieć?

    Archiwum: luty 2024
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Mandarynka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Limonka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Renkloda – co warto wiedzieć o tej odmianie śliwki?

    Kaki – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Ananas – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Porzeczka – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Banan – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Arbuz – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.