Rukola ma raczej niewielkie wymagania. Preferuje stosunkowo niskie temperatury oraz raczej niewielki, ale stały poziom wilgoci. Szczególnym uznaniem cieszy się wśród mieszkańców południa Europy, północnej Afryki oraz Azji. Z powodzeniem da się ją uprawiać również w klimacie umiarkowanym, w przydomowym ogródku. Na przestrzeni lat wyhodowano mnóstwo różnych odmian tego warzywa, takich jak na przykład rukola wieloletnia. Głównym wyznacznikiem jakości rokietty siewnej są jadalne, soczyście zielone, aromatyczne liście. Ich unikalny, lekko pikantny smak oraz zawarte w nich substancje odżywcze zdecydowanie są warte całego wysiłku, jaki włożysz w pielęgnację rośliny. Poznaj bliżej rukolę – uprawę tego warzywa, a także jego właściwości.
Rukola – uprawa w domu i ogrodzie. Jaka gleba czy doniczka będą najlepsze?
Rokietta siewna (Eruca vesicaria) to roślina jednoroczna, należąca do rodziny kapustowatych. Termin wysiewu zależy przede wszystkim od tego, kiedy dokładnie chcesz przeprowadzić zbiory. Jeśli chcesz mieć dostęp do świeżych liści przez cały czas, musisz robić wysiew w donicach, w odstępie 2-3 tygodni. W przypadku tak specyficznej rośliny, jak rukola, uprawa wymaga odpowiednio przygotowanej gleby.
Rokietta siewna – jak przygotować podłoże?
Zapomnij o obfitym plonie, jeśli dysponujesz tylko piaszczystą albo mocno wyschniętą ziemią. Rukola najlepiej rośnie w podłożu o obojętnym odczynie, które dobrze zatrzymuje wilgoć. Stosuj nawozy, które przez dłuższy czas uwalniają substancje odżywcze. Już na rok przed planowanym wysiewem warto do użyźnienia gleby wykorzystać kompost. Poniżej znajdziesz przykładowy schemat postępowania:
- Spulchnij grządki w dobrze nasłonecznionym miejscu lub wsyp ziemi do donicy.
- Weź garść nasion rukoli i wysiej je na głębokość ok. 1 cm, w odstępach co 30 cm. Dzięki temu każda dojrzała rozeta rośliny powinna mieć ok. 7 cm wolnej przestrzeni wokół siebie.
- Zasyp nasiona niewielką warstwą piasku.
- Zapewnij sadzonkom optymalny poziom nawodnienia. Przelanie oznacza zgnicie rośliny; potrzebuje ona regularnego podlewania, ale dopiero po powierzchownym wyschnięciu gruntu.
Rukola – uprawa od A do Z. Siew i zbiory
Kapustowate rosną zwykle bardzo szybko – dotyczy to również rukoli. Uprawa dzięki temu przynosi sporo satysfakcji. Pierwszy zielony listek wyrośnie nawet tydzień po zasianiu. Te warzywa lubią chłód, dlatego lekki i krótkotrwały przymrozek nie powinien im szczególnie zaszkodzić. Okres wegetacji trwa od 6 do 8 tygodni, a rozety rukoli zaczynają kwitnąć nawet przy 2°C. Możesz wysiewać nasiona wczesną wiosną lub jesienią, ewentualnie pod koniec lata. Uprawa rukoli w ogrodzie nie przysparza zatem większych kłopotów, jeśli dysponujesz żyzną, przepuszczalną glebą.
Oznaki dojrzałości rukoli w ogrodzie
Jak poznać, że przyszedł czas na zbiory? Po tym, że twoja rokietta wypuszcza łodygę z kwiatostanem. Osiąga ona nawet 90 cm wysokości, a kwiaty mają charakterystyczną, biało-różową barwę. Podczas zbierania liści rukoli, pamiętaj o poniższych wskazówkach:
- najstarsze listki mają najmocniejszy smak i aromat;
- postępujący okres kwitnienia wpływa na stopniowe zwiększanie goryczy;
- w miarę możliwości odcinaj całe rozetki liściowe;
- pozostaw korzenie w nienaruszonym stanie, dzięki czemu jeszcze wiele razy zbierzesz plon z danej sadzonki.
Rukola w ogrodzie – szkodniki i choroby
Indywidualne cechy gatunkowe wpływają na to, jak rośnie rukola – właściwości tego warzywa sprawiają, że jest ono odporna na niskie temperatury. To nie znaczy, że można pozostawić sadzonki same sobie. W starciu z niektórymi szkodnikami roślina jest praktycznie bezbronna. Jej największym wrogiem jest pchełka ziemna. Ten niewielki chrząszcz potrafi błyskawicznie podziurawić liście, rujnując przy tym sporą część uprawy.
Poznaj skuteczne metody walki z owadami żywiącymi się rukolą
Jak bronić warzyw przed żarłocznymi chrząszczami? Osłoń młode liście rukoli specjalną agrowłókniną, najlepiej zaraz po siewie. Jeśli uprawiasz rukolę w ogródku, nie zapomnij przysypać skrajów materiału ziemią. Pamiętaj również, aby:
- systematycznie sprawdzać poziom wilgoci gleby;
- starannie usuwać wszelkie chwasty, zanim ich korzenie splączą się z rukolą;
- zdejmować osłonę z agrowłókniny tuż przed samym zbiorem.
Rukola – właściwości i zastosowanie
Znane są ci już tajemnice rukoli, uprawa ma więc spore szanse na powodzenie. Dlaczego warto posadzić to warzywo? Aby wykorzystać je w kuchni i dostarczyć organizmowi potrzebnych substancji odżywczych. Warzywa pochodzące z rejonu Morza Śródziemnego zasłużenie cieszą się dobrą opinią wśród dietetyków i smakoszy. Mają szerokie zastosowanie, które nie ogranicza się wyłącznie do przyrządzania pysznych potraw.
Składniki odżywcze zawarte w rukoli
Składnik kanapki, dodatek do sałatek – to tylko niektóre sposoby na zastosowanie rukoli. Warto czerpać inspiracje z przepisów kuchni śródziemnomorskiej. Z punktu widzenia osób dbających o zdrowie, sposób podania ma jednak drugorzędne znaczenie. Rukola zawiera:
- potas;
- wapń;
- żelazo;
- magnez;
- witaminy C, K, A;
- witaminy z grupy B;
- kwas foliowy;
- błonnik pokarmowy;
- aminokwasy siarkowe.
Pod wieloma względami rukola przewyższa choćby sałatę czy rzodkiewkę. Ma też od nich znacznie mniej tłuszczu. Warto jeszcze wspomnieć, że 100 g rukoli ma zaledwie 25 kcal. To czyni z niej idealny składnik zrównoważonej diety.
Rukola – właściwości lecznicze
Wspaniały smak i niepowtarzalny aromat to jeszcze nie wszystko. Spożywanie warzyw korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, zwiększa odporność i zmniejsza ryzyko wystąpienia pewnych chorób i schorzeń. Dlaczego warto jeść rukolę? Oto najważniejsze argumenty za włączeniem jej do jadłospisu na stałe:
- dobrze wpływa na układ trawienia i świetnie sprawdza się w sałatkach podanych do potraw mięsnych;
- zawarte w niej zeaksantyna i luteina chronią przed zwyrodnieniami plamki żółtej oka, a w konsekwencji przed zaćmą;
- azotany poprawiają wchłanianie tlenu przez układ krwionośny;
- regularne spożywanie rukoli polepsza wchłanianie wapnia i wzmacnia kości;
- glukozynolany oraz sulforafan hamują rozwój niektórych czynników sprzyjających nowotworom.
Rukola – uprawa, która wesprze twoje zdrowie!
Doznania zmysłowe, korzyści zdrowotne, wreszcie nieskomplikowana hodowla – to wszystko najważniejsze zalety rukoli. Stosując się do powyższych zaleceń, z łatwością zaczniesz uprawiać rukolę w przydomowym ogrodzie albo na parapecie w mieszkaniu. W sieci znajdziesz rozmaite przepisy na sałatkę z rukolą i inne, fantastyczne dania. Pamiętaj jednak, że ta łatwa w uprawie roślina również ma swoje wymagania. Zadbaj o odpowiednie warunki, a zbiory rukoli będziesz mógł wykorzystać w kuchni!
Powiązane artykuły:
- Rukola – najważniejsze informacje o warzywie
- Uprawa karczocha zwyczajnego – jak uprawiać wieloletnie warzywa w doniczce lub tunelu foliowym
- Majeranek – uprawa w domu i ogrodzie. Zobacz, jak wygląda uprawa majeranku ogrodowego i do czego stosować ziele
- Obierki z ziemniaków jako nawóz – właściwości i metoda wykonania własnego, naturalnego nawozu
- Jarmuż – uprawa, pielęgnacja, wartości odżywcze. Dlaczego warto włączyć to warzywo do diety?