Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Szklarnia

    Ekologiczne odkażanie szklarni – hit czy kit? I dlaczego właściwie należy to robić?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski9 maja, 2024Brak komentarzy3 Mins Read
    ekologiczne odkażanie szklarni

    Rośliny, podobnie jak i ludzie, narażone są na choroby wirusowe i grzybowe. Aby zapobiec ich rozprzestrzenianiu, a także, by nie narażać kolejnych plonów, niezbędne jest ekologiczne odkażanie szklarni.

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Ekologiczne odkażanie szklarni – na czym polega?
    2 Ekologiczne odkażanie szklarni – jakie środki można stosować?
    3 Wrotycz i pokrzywa, czyli ekologiczne odkażanie szklarni

    Odpowiednie przygotowanie szklarni do nasadzeń i wysiewu nie jest takie proste. Oprócz odpowiedniego nawożenia gleby, konieczne jest także jej oczyszczenie. Najłatwiejsze sposoby to użycie środków chemicznych, które likwidują wszystkie patogeny. Znacznie trudniejsze i bardziej czasochłonne jest ekologiczne odkażanie szklarni.

    Ekologiczne odkażanie szklarni – na czym polega?

    Większość środków stosowanych do odkażenia szklarni wymaga stosowania odzieży ochronnej, ponieważ jest silnie szkodliwa dla zdrowia człowieka. Oczywiście, badania wskazują, że szkodliwe substancje nie przedostają się do żywności tworząc zagrożenie dla zdrowia, jednakże przydomowe szklarnie nie wymagają aż tak silnych środków odkażających.

    Ekologiczne odkażanie szklarni ma podobny cel do odkażania chemicznego, a zatem powinno zapobiegać dalszemu rozprzestrzenianiu się wirusów oraz grzybów, które powodują zamieranie roślin.

    Ekologiczne odkażanie szklarni – jakie środki można stosować?

    W przyrodzie każdy szkodnik ma swojego naturalnego wroga, dzięki czemu wielu chorobom czy patogenom można zapobiec bez sięgania po wysoce chemiczne środki. Podstawą odkażania szklarni jest dokładne umycie okien lub folii z pomocą wody i detergentu, który również może być ekologiczny.

    Jeśli tegoroczna uprawa została zainfekowana, konieczne jest wyrwanie roślin, dokładne oczyszczenie ziemi i usunięcie ich, aby patogeny nie pojawiły się ponownie w szklarni.

    Ekologiczne odkażanie szklarni można wykonać między innymi wyciągami z kwiatów, ziół, a także owoców. Do jednych z popularniejszych należy wyciąg z grejpfruta, który działa dezynfekująco i wspomaga walkę roślin z chorobami grzybowymi.

    Zobacz też:
    Ziemia do szklarni – jakie podłoże będzie najlepsze?

    Wrotycz i pokrzywa, czyli ekologiczne odkażanie szklarni

    Doskonałym i popularnym środkiem, który wspomaga walkę ze szkodnikami jest wrotycz. Można nim dezynfekować szklarnię także w okresie wegetacyjnym, szczególnie jeśli doszło do zainfekowania sadzonek przez szkodniki takie, jak opuchlaki.

    Podobne działanie ma wyciąg z pokrzywy, który dodatkowo przyczynia się do nawożenia ziemi, a zatem stanowi źródło pokarmowe dla kolejnych nasadzeń. W przypadku walki ze szkodnikami warto wykorzystać także nicienie, które pomogą w pozbyciu się szkodników bytujących w ziemi.

    Do popularnych i ekologicznych środków stosowanych w odkażaniu szklarni zalicza się także drożdże, które są neutralne dla roślin, natomiast znakomicie radzą sobie z grzybami.

    Ekologiczne odkażanie szklarni jest czasochłonne, ponieważ wiele środków należy stosować w określonym odstępie czasu. Środki chemiczne są też znacznie trwalsze, ale szkodliwe substancje przedostają się także do ziemi, niejednokrotnie przyczyniając się do jej zubożenia. Większość naturalnych środków to także nawozy, dzięki którym przyszłoroczne plony będą znacznie bardziej okazałe. Warto także pamiętać o bieżącej reakcji, dzięki której zainfekowane sadzonki nie zarażają pozostałych.

    Powiązane artykuły:

    • Mrówki w szklarni – przyjaciel i wróg przydomowej uprawy
    • Odkażanie kurnika – jak zabezpieczyć zdrowie ptaków?
    • Odkażanie gleby – Twoja tarcza ochronna przed szkodnikami
    • Odkażanie gleby siarczanem miedzi – jak to robić bezpiecznie?
    • Odkażanie gleby wodą utlenioną – jak to zrobić skutecznie?

    Archiwum: maj 2024
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów w szklarni? 3 najlepsze metody!

    Ziemia do szklarni – jakie podłoże będzie najlepsze?

    Lampy do szklarni – pomoc w całorocznej uprawie

    Plamy na liściach pomidorów w szklarni – co oznaczają?

    Szklarnia na zioła – prosty sposób na aromatyczną kuchnię!

    Wyposażenie szklarni – ważny aspekt przy uprawie roślin. Co warto w niej mieć?

    Bakłażan uprawa w szklarni – wskazówki i porady

    Arbuz w szklarni – informacje o roślinie i uprawie

    Warzywa w szklarni – domowy i aromatyczny warzywniak na wyciągnięcie ręki!

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.