Niektóre choroby pietruszki mogą zdziesiątkować całe uprawy. Warto więc szybko zacząć działać i stosować środki ochrony. Dowiedz się jakie kroki poczynić, by chronić swoje cenne uprawy.
Korzeń pietruszki jest stale narażony na ataki pasożytów. Niektóre choroby pietruszki mogą na długo pozostawiać ślad w glebie. Poniżej znajdziesz więcej informacji na ten temat. Sprawdź nasz tekst!
Uprawa pietruszki korzeniowej i pietruszki naciowej
Pietruszka i marchew to rośliny, bez których polska kuchnia byłaby znacznie uboższa. Plantatorzy oraz amatorzy przydomowych upraw stają jednak przed wyzwaniem, którym jest uprawa wspomnianych gatunków. Wbrew pozorom na te warzywa czyha wiele zagrożeń w postaci nicieni, chorób, chwastów, siewki i innych pasożytów. Okres wegetacji marchwi i pietruszki może się różnić ze względu na odmiany. Najczęściej jest on nie krótszy niż 100 dni. Warzywa korzeniowe są czułe na zawartość niektórych składników mineralnych.
Które odmiany pietruszki są narażone na ataki szkodników?
Ubiegły rok był bardzo trudny dla osób zajmujących się uprawą omawianych roślin. Wpływ na to miała mała ilość opadów, która sprzyjała rozwojowi niektórych chorób i tym samym zmniejszeniu wydawanych plonów. Na ataki szkodliwych patogenów narażone są praktycznie wszystkie odmiany, ale niektóre nieco dłużej się bronią. Do odmian z nabytą odpornością na wiele chorób zaliczyć można odmiany:
- Ołomuńcka;
- Kinga;
- Cukrowa;
- Berlińska.
Wymienione pozycje to starsze odmiany, które nabyły zdolność do ochrony przed niektórymi grzybami.
Najczęściej spotykane choroby pietruszki
Do najgroźniejszych chorób pietruszki i selera czy korzeni marchwi zaliczyć można:
- Zgniliznę twardzikową;
- Alternariozę marchwi;
- Mącznika prawdziwego;
- Czarną zgniliznę korzeni.
W poniższych akapitach znajdziesz dokładne opisy wymienionych chorób. Poznasz też skuteczne metody na ich zwalczanie i stosowanie odpowiedniej profilaktyki.
Zgnilizna twardzikowa atakująca korzeń pietruszki
Sclerotnia sclerotiorum – to właśnie ten grzyb jest źródłem choroby i winowajcą niszczenia całych plantacji. Należy dodać, że ta choroba nie dotyka jedynie liści pietruszki i jej korzenia. Jeśli w otoczeniu naszego poletka znajdują się uprawy marchewki czy innych roślin korzeniowych to również może dojść do zainfekowania.
Jak rozpoznać czy doszło do wystąpienia choroby?
Musisz wiedzieć, że ta choroba postępuje bardzo szybko i w ciągu kilku dni może zaatakować wiele roślin. Ta choroba grzybowa w pierwszej fazie atakuje liście i ogonki liściowe. Na tych częściach roślin pojawiać się mogą wodniste plamy o ciemnobrązowym kolorze. Z czasem na różnych organach może występować obfity, puszysty nalot przypominający białe plamy. Silnie porażone liście wraz z rozwojem choroby żółkną i obumierają.
Alternarioza i inne choroby i szkodniki pietruszki
Mimo tego, że alternarioza kojarzona jest głównie z nacią marchwi to atakuje też selera oraz natkę pietruszki. Jest to kolejna przypadłość wywoływana przez grzyby. W tym wypadku za infekcję odpowiada zarodnik z rodzaju Alteranari spp. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność powietrza, zwiększone opady deszczu czy nawet poranna rosa.
Występowanie pierwszych symptomów
Na pierwsze objawy należy trochę poczekać. Pojawiają się one około 100 dni po siewie i wschodzie nasion pietruszki. Symptomami są żółte plamy na powierzchni liści, które z czasem przechodzą w brąz i ostatecznie w czerń. Rozwój alternariozy prowadzi do innej poważnej choroby, jaką jest czarna zgnilizna korzeni. Gdy alternarioza zaczyna porażać korzeń to objawia się to podłużnymi plamami na ich powierzchni. Nierzadko na porażonych częściach występuje też nalot. Takie porażenie roślin prowadzi do zmniejszenia plonu korzeni. Jeśli fragment pietruszki zawiera ślady alternariozy to cała roślina drastycznie traci na wartości handlowej.
Przenoszenie choroby
Musisz wiedzieć, że patogeny mogą przetrwać zimę i przenosić się na inne osobniki. Nośnikiem choroby są tutaj nasiona. Jeśli chcesz uniknąć rozprzestrzeniania się infekcji to pietruszkę należy sadzić w innym miejscu niż poprzednio. Warto też unikać zagęszczenia roślin. Płodozmian i przerwy w uprawie to dobra taktyka na walkę z wieloma chorobami warzyw korzennych.
Mączniak prawdziwy atakujący nać pietruszki
Nazwa tej przypadłości związana jest z charakterystycznym białym nalotem, który przypomina mąkę. Pojawia się on przede wszystkim na liściach różnych roślin uprawnych. Idealnymi warunkami do rozwoju tej przypadłości są ciepłe dni i wilgotne noce. W takim środowisku plamy mączniaka szybko zwiększają swoją średnicę, rozrastają się i łączą.
Jakie zagrożenie dla roślin stanowi ta choroba?
Mączniak może skutecznie zniszczyć nawet bardzo duże uprawy pietruszki. Infekcja szybko się rozprzestrzenia skutecznie zatrzymując wegetację roślin oraz blokuje wydawanie plonów. W tym wypadku problemem jest też atakowanie nasion, które zamierają i tracą swoją jakość. Trzeba też wiedzieć, że zarodniki grzyba mogą zimować w glebie. Najczęściej zimują na resztkach roślin pozostawionych w glebie.
Jak zwalczać choroby natki i korzeni warzyw?
Jeśli twoje uprawy zostały zaatakowane przez omówione tutaj choroby należy być ostrożnym z nawożeniem. Zbyt duża ilość obornika czy innego nawozu zawierającego azot może skutkować łatwiejszym rozprzestrzenianiem się choroby i jej nawrotem w kolejnym sezonie. Żeby zwalczać wspomniane choroby unikaj:
- przenawożenia azotem i niektórymi solami mineralnymi;
- nadmiernego zagęszczania upraw;
- pozostawiania resztek pożniwnych na polach.
Co zrobić gdy choroba już się pojawiła?
Zależnie od infekcji należy stosować odpowiednie środki ochrony roślin. W przypadku mączniaka stosuj preparaty zawierające:
- bupirymat;
- azykstrobliurynę;
- piraklostrobilurynę;
- boskalid.
Należy jednak stosować te preparaty bardzo ostrożnie i zgodnie z zaleceniami producenta. Przy okazji należy też pamiętać o stosowaniu płodozmianu. Do walki z alternariozą i innymi chorobami pochodzenia grzybiczego warto też stosować środki grzybobójcze zawierające:
- tebukonazol;
- triflokstrobine.
Stosuj środki profilaktyczne i obserwuj uprawy
Każdy rolnik doskonale wie, jak ważne jest dokładne doglądanie upraw. Pierwsze pojawienie się symptomów chorób grzybiczych powinno być jasnym sygnałem motywującym do działania. Wczesne wykrycie objawów może uratować uprawę i zwiększy szansę na zebranie dobrych plonów. Czasami zwykły płodozmian jest w stanie zażegnać problem, ale czasami trzeba podejmować bardziej radykalne kroki. Do ochrony warzyw i innych uprawianych roślin warto stosować sprawdzone fungicydy i inne środki ochrony roślin.
Powiązane artykuły:
- Choroby marchwi, alternarioza naci, zgnilizna korzeni i inne szkodniki. Dowiedz się jak je zwalczać w uprawach!
- Domowy nawóz do pietruszki – jak można go zrobić?
- Choroby fasoli szparagowej zagrażające uprawie – Poznaj antraknozę oraz inne choroby i szkodniki fasoli szparagowej. Naucz się je zwalczać
- Choroby jęczmienia ozimego – plamistość siatkowa jęczmienia, pasiastość i inne choroby grzybowe. Dowiedz się, jak je zwalczać i chronić zboże
- Uprawa marchwi – jak siać i sadzić marchew, aby uzyskać ekologiczny plon prosto z grządki?